Teema 8

 IT proff?

Tänases postituses teen lühikese iseloomustuse IT profi kohta Eestis, millised peavad olema tema oskused, omadused ja vajalikud eeldused.


Tänapäeva IT proff

Iga inimese jaoks tähendab professionaalsus erinevat asja. Tihtipeale peetakse selleks ainult erialalisi oskusi. Minu arvates on see vaid üks osa professionaalsusest.

Tänapäeva IT prof on kindlasti rohkem hinnatud ja tööturul tahetud, kui tal on olemas kõrgharidus. Loomulikult on ka neid, kes on eriala ise õppinud ning on edukalt läbi löönud, kuid eks neid leidub igas valdkonnas. Selleks peab lisaks olema ka töökogemus ja oskus ennast müüa, kasuks tulevad ka tutvused. Kui kõrgharidus on omandatud, siis arvatavasti võib kindla peale välja minna, et tööd leiab, tänapäeval ajavad kraadi taga päris paljud tööandjad. Mõned ei kaalu isegi vestlusele kutsumist, kui pole omandatud ülikoolis vastavat eriala. Leidub ka tööandjaid kes otsivad töötajat, kes oleks 20ne aastane, 10 aastase töökogemusega, paberitega ning oskab kõike, mis on ilmselgelt absurd, kuid see selleks.

Kindlasti ei tasu lootma jääda ainult kraadi peale. IT inimesel on läbi löömiseks vaja rohkem oskusi ja omadusi. Väga oluline on sellisel erialal kindlasti meeskonnatöö. Professionaal peaks oskama teistega arvestada, oma mõtteid jagada ja lahendusi välja pakkuda. Samuti on oluline oskus ennast väljendada "inimese keeles", ehk peab arvestama sellega, et kõik inimesed ei tea IT valdkonna termineid. Kui on vaja nt kliendile seletada kuidas või miks mõni asi töötab või anda ülevaade projektist, siis oleks mõistlik asja seletada nii, et ka tavainimesed sellest aru saaksid.

Tänapäeval on IT inimesel kindlasti vaja osata ka inglise keelt. Julgen väita, et ilma selleta väga hakkama ei saagi. Programmeerimine käib inglise keeles, suur enamus õppematerjale on inglise keeles ning kindlasti peab arvestama ka välismaa koostööpartneritega. Viimane ja ka päris suur asi millega IT professionaal peaks arvestama, on oskus ja tahe kogu elu õppida. Tehnoloogia areneb tohutu kiirusega ning kõik muutub pidevalt. See tähendab, et peab valmis olema enda pidevaks arendamiseks ning uuendustega kursis olemiseks.

Need on minu arvates põhilised oskused, omadused ja vajalikud eeldused tänapäeva IT profiks olemisel.




Pilt:

https://www.google.ee/


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Teema 14

Teema 10

Teema 12