Teema 6

 Arvutid ja paragrahvid I: tants intellektuaalomandi ümber

Tänases postituses hindan pakutavaid lahendusi Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamatust "The case for copyright reform" (ptk. 2).


Moral Rights Unchanged

Selle punkti säilitamine on minu arvates väga õige. Suvaline inimene ei tohiks ennast tutvustada nt mõne kuulsa inimesena, kui ta seda tegelikult pole. See ei tähenda, et seda ei tehta, leidub ikka keegi, kes tahab saada kuulsust, tähelepanu ja raha nii nagu mõni tuntud inimene. Siiski on see väär ning rikub teise inimese moraalseid õiguseid.

Free Non-Commercial Sharing

Kellegi teise intellektuaalomandi kasutamine raha teenimise eesmärgil on keelatud ja nii see peakski jääma. Vaba kasutus aitaks kindlasti kaasa piraatluse vähenemisele. See oleks inimeste jaoks väga positiivne, samas tekitaks kahju voogedastusplatvormidele nt Spotify ja Netflix. Kui filme ja muusikat saab tasuta ja täiesti legaalselt kasutada, siis ilmselt leiduks väga vähe neid, kes nende teenuste eest maksta tahaksid. Sellel punktil on nii negatiivseid kui ka positiivseid külgi.

20 Years Of Commercial Monopoly

Arvan, et inimese eluea pikkus + 70 aastat on tõesti natukene pikk aeg autoriõiguse jaoks. Ma ei poolda ka selle muutmist 20 aasta peale. Arvan, et pigem oleks parim lahendus inimese eluea pikkus või võimalus see ise paika panna, nii nagu autor soovib.

Registration After 5 Years

See punkt tundub üsnagi mõistlik ja 5 aastat tundub ka paras aeg, ei ole liiga lühike ega liiga pikk. Samuti poleks see tülikas, kui pikendamist oleks võimalik teostada internetis. See on ka hea lahendus antud punktis välja toodud probleemile.

Free Sampling

Selle punkti mõte on teiste loomingu kasutamise lubamine uue teose valmistamiseks. Mina ei ole täielikult selle punktiga nõus. Arvan, et igaühel, kes omab mingi teose autoriõigust, peaks olema endal see otsustusvõime. Igaüks peaks ise saama valida, kas lubab kellelgi teisel oma teost kasutada või mitte, kas raha eest või tasuta jne. 

A Ban on DRM

Antud punktiga olen täielikult nõus. Kui kõik hakkaksid ise mingisuguseid seadusi välja mõtlema ja kirjutama, siis tekiks ju kaos ja kõigel sellel kaoks point. See peab jääma parlamentide ja riikide teha. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Teema 14

Teema 10

Teema 12