Teema 2

Nähtused interneti varasemast ajaloost: Mida kasutatakse veel tänapäevalgi? Mis on tänapäeval pildilt kadunud?

Tänases postituses kirjeldan kahte nähtust varasemast ajaloost. Ühte, mis on veel tänapäevalgi kasutuses. Teist, mis on tänaseks täiesti kadunud.


E-post

Esimene e-kiri pandi teele 1971.aastal Ray Tomlinsoni (1941-2016) poolt. Ray Tomlinson töötas sellel ajal Bostoni ettevõttes BBN arvutiinsenerina, mis tegeles ARPANET'i arendamisega. Ray Tomlinsoni peamine tööülesanne oli leida ARPANET'ile praktilisi otstarbeid. Peale seda, kui tal oli õnnestunud saata tekstisõnum ühest arvutist teise, kirjutas Tomlinson esimese algelise elektronpostisüsteemi. E-kirja saatmiseks võttis ta ka kasutusele @ märgi (NB! ei leiutanud @ märki, @ märk oli juba enne seda kasutusel kaubanduses) , et eristada saatjat ning hosti.

E-post on kasutuses tänapäevani ja ilmselt on olemas peaaegu igal inimesel maailmas. See on väga mugav suhtlus - ja info edastamise viis. Populaarseimad keskkonnad e-kirja saatmiseks on nt. Gmail, Outlook, Mail jpt.



Pildil:Ray Tomlinson



Disketiseade

Disketiseade on üks vanemaid seadmeid, mida kasutati arvuti andmete edastamiseks ja failide salvestamiseks. Disketiseadet kasutati aastatel u 1970-2000. Tänapäeval seda arvutites enam üldiselt ei kasutata, kui siis väga vanades arvutites. Kuna disketiseade suutis toetada väikses mahus andmeid, siis tänapäeval on see asendatud muude seadmetega (nt. USB-drive, SD-kaardid), mis võimaldavad talletada kordades rohkem andmeid ja faile. Disketiseadmed olid palju suuremad kui tänapäeval mälupulgad või mälukaardid, seega on uusi seadmeid ka palju mugavam kasutada ja kaasas kanda.



   
Disketiseade 



 





USB drive


Kasutatud allikad:

https://arhimate.ru/et/programmy/nakopiteli-na-gibkih-magnitnyh-diskah-gibkie-diski/

https://et.eyewated.com/mis-on-disketiseade/

http://www.kiip.ee/lahkus-e-posti-leiutaja-ray-tomlinson/

Pildid:

https://www.google.ee/



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Teema 14

Teema 10

Teema 12